Forskare tror att människor som är impulisiva löper större risk att bli alkoholister. Foto: Hasse Holmberg

Impulsiva kan ha ökad risk för alkoholism

Impulsiva individer löper större risk att bli beroende av alkohol, enligt en studie gjord på möss. Enligt forskarna, vid Indiana University i Indianapolis i USA, visar studien att impulsiva människor kan vara i riskzonen för att utveckla alkoholism.

Forskningen har skett på möss, där man har avlat fram 30 olika generationer och skapat en typ av gnagare som hellre fick korta snabba belöningar och en annan som hellre fick en försenad men större belöning.

Genom att öka eller minska belöningen så kunde man testa mössens impulsivitet. Möss som hade gener där man föredrog en hög alkoholkonsumtion var mer impulsiva än de andra.

Det här menar forskarna skulle kunna visa att personer som är mycket impulsiva, till exempel invidivder med bipolärt syndrom (manodepressiva) är i en större riskgrupp för att bli alkoholister.

Referens:
Nicholas Grahame et al, ”High Alcohol Preferring Mice Are More Impulsive than Low Alcohol Preferring Mice as Measured in the Delay Discounting Task”, July 2009, Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".