Komplett kartlagd ko. Foto: Michael McNeil, USDA-ARS

Revolution för ko-aveln att vänta

Inom kort kan det komma att ske en revolution för aveln av den svenska rödbrokiga kon. Då har nämligen genetiska egenskaper kartlagts genom att man har tittat på mutationer. Det kan revolutionera aveln, genom att djur som bär på bra eller dåliga egenskaper kan sorteras tidigare.

– Det här anses vara en stor revolution inom husdjursavel. Hittills har man behövt vänta ganska många år innan man fick hyfsad bra information, men nu i och med den här tekniken så kan man få information ungefär en månad efter att kalven är född, säger Freddy Fikse vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Mutationer avslöjar egenskaper
Det handlar om att man har hittat 60 000 olika mutationer hos den svenska rödbrokiga kon, SRB. Det ger tips om vilka kalvar som bär på bra anlag för att inte bli sjuka, av tex juverinflammation, och som kan ge mycket mjölk, alltså ge hög avkastning. Det är ett unikt finsk-danskt-svenskt samarbete mellan avelsföretag, och nordiska lantbruksuniversitet.

Alla ko-gener kartlagda
Samtidigt idag, i tidskriften Science, så publiceras för första gången en hel kartläggning av generna hos en enda enskild tjur. Skillnaden är att mutationerna i den nordiska forskningen ger en grov hänvisning till var man i kromosomer kan hitta olika genetiska egenskaper, medan i Science-artikeln är det beskrivet exakt var i ett enda djur man hittar varje enskild gen.

Snart praktiskt tillämpbart
Mutationskunskapen kan tillämpas redan till sommaren, men praktisk användning som följd av genomgången av exakta gener hos olika kor kommer att dröja kanske 15 år till, eftersom det är för dyrt att genomföra i stor skala.

– I praktiken, det man är intresserad är att veta skillnaden mellan djur, och då behöver man göra en kartläggning av flera djur, kanske tusen. I dagsläget är det inte genomförbart till begränsade kostnader, säger Freddy Fikse.

Referens:
R.A. Gibbs et al, The Genome Sequence of Taurine Cattle: A Window to Ruminant Biology and Evolution, Science, vol 324, 24 april 2009

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".