Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Hjärnan bestämmer hur pigg du är

Publicerat fredag 24 april 2009 kl 06.00
Forskare har nu sett hur hjärnaktiviteten skiljer sig mellan morgonpigga och kvällspigga människor. Bild: AAAS/Science.

Hur alerta vi känner oss, och hur lätt vi har att koncentrera oss, påverkas både av hur länge vi har varit vakna och vilken tid det är på dygnet. Forskare har nu sett hur hjärnaktiviteten skiljer sig mellan de som är morgonpigga och de som är kvällspigga.

Hur pigga vi är styrs både av hjärnaktiviteten i det område som styr vår dygnsrytm och av aktiviteten i sömncentrum.

När centrum för dygnsrytmen är aktiv utövar den en uppiggande effekt på hjärnan, som håller oss alerta. När istället sömncentrum aktiveras blir vi sömniga.

Hjärnområden samverkar
Nu har forskarna kunnat visa att de här två områdena samverkar, och att den samverkan skiljer sig mellan morgonpigga och kvällspigga människor.

Med hjälp av magnetkamera har belgiska och schweiziska forskare mätt hjärnaktiviteten, hos både morgonpigga och kvällspigga personer. Försökspersonerna sov två nätter på ett sömnlaboratorium och fick med jämna mellanrum lösa uppmärksamhetskrävande uppgifter.

De kvällspigga personerna klarade att vara vakna mycket längre än de morgonpigga innan de började tappa koncentrationsförmågan.

Aktivitet minskar
När de morgonpigga försöksperonerna hade varit vakna i tio timmar så började deras hjärnaktivitet minska, i den del av hjärnan som styr uppmärksamheten och dygnsrytmen, jämfört med de kvällspigga.

De kände sig även sömnigare och utförde uppgifterna långsammare än de kvällspigga personerna. Ju längre de var vakna desto mer minskade aktiviteten i det här området.

Studien visar att sömncentrum och centrum för dygnsrytmen samverkar. Morgonpigga personer blir tröttare tidigare på dagen. När sömncentrum aktiveras så trycker det ner aktiviteten för dygnsrytmen, och man blir mindre uppmärksam.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Referens:
C. Schmidt et al. Homeostatic Sleep Pressure and Responses to Sustained Attention in the Suprachiasmatic Area, Science, vol 324, 24 april 2009.
DOI: 10.1126/science.1167337

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".