Dålig kvalitetskoll inom vården

Många svenska patienter riskerar att få sämre, eller i värsta fall felaktig vård. Den varningen utfärdar idag Svenska Diabetesförbundet och orsaken, menar man, är att de kvalitetsregister som idag finns för att upptäcka brister inom sjukvården inte fungerar.
Bristerna som Diabetesförbundet kritiserar finns i sjukvårdens så kallade nationella kvalitetsregister. Det är sjukvårdens viktigaste verktyg för att mäta kvalitén på den egna vården. Där för man in uppgifter om patienter, diagnoser, olika ingrepp, detaljer om operationer och behandlingsresultat. Tanken är så småningom att även patienter och anhöriga ska få del av resultaten via Internet, för att själva kunna jämföra. I dag finns ett 40-tal sådana här register inom olika specialiteter, bland annat diabetes, kärlkirurgi och reumatiska sjukdomar. Men kvalitetsregistren är inte obligatoriska, i stället bygger dom helt på frivilliga insatser. De sköts av eldsjälar ute på landets kliniker och vårdpersonalen tvingas göra en stor del av arbetet på fritiden därför hinner många inte. Stora luckor i systemet - Idag har vi stora delar av landet och vissa nivåer inom sjukvården som inte alls är med och rapporterar in, säger Stefan Leufstedt som är ordförande på Svenska diabetesförbundet. Ett exempel är det nationella diabetesregistret. Där saknas uppgifter om behandlingsresultat från nära 300 000 patienter. Och nu drar diabetesförbundet igång en kampanj där man kräver att sjukvården inför en obligatorisk kvalitetskontroll. - Dagens situation är ohållbar, säger Stefan Leufstedt. Inom väldigt många områden kan vi idag inte få fram någon form av jämförbar information så att vi kan hissa en flagga och säga att i den här delen av landet så bedrivs vården på ett kostsamt sätt eller dåligt sätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".