Göteborgs universitet.

Bråk om ny värdering av universiteten

Svenska universitet och högskolor ska rankas efter kvalitet och graderas. Men det planerade utvärderingssystemet har vållat uppror inom Högskoleverket. Utredningsavdelningens chef Clas-Uno Frykholm sa upp sig i februari i protest mot det nya systemet

-Jag vänder mig framförallt mot själva principen att man inte ska titta på utbildningens förutsättningar och processer, det strider mot all känd utvärderingsforskning. Det finns inget land i världen, som jag känner till, som har ett kvalitetssäkringssystem, som inte tittar på det, säger Clas-Uno Frykholm.

Klart september
I september ska systemet vara klart och 1600 svenska utbildningar värderas utifrån studenternas examensuppsatser. Det ska ske i fyraårscykler där 400 högskolor och universitet granskas och rankas, varje år. Universitetskansler Anders Flodström:

- Det nya ja, jag skulle nästan vilja säga revolutionerande skillnaden är väl att vi kommer ge de olika utbildningarna graderade kvalitetsbetyg. Godkänd kvalitet, bra kvalitet och mycket bra kvalitet och det kommer reflektera sig i pengar. Totalt gissar jag att lärosätena får dela på 300 miljoner på årsbasis.

Orättvis metod
Men Frykholm och utredare på hans fd arbetsplats ogillar systemet. Clas-Uno Frykholm igen:

- Dom utbildningar som får duktiga studenter från början dom får mera pengar oavsett om de är bra eller dåliga, lärarutbildningar och liknande som jobbar jättebra och lyckas höja flera av sina studenter, men kanske inte till den nivå som lockar de allra bästa. De kommer vara förlorare i det här systemet och jag tycker det är så orättvist, säger Clas-Uno Frykholm.

Slutade i protest
Han var själv med och tog initiativ till ett nytt system, men slutade i protest mot allt starkare politisk styrning av utredningsarbetet:

- Juridiskt sett handlar det sannolikt inte om ett ministerstyre för det är ganska höga krav på det. Men visst märker man en väldigt tydlig styrning från departementet i den här frågan. Det pågår överläggningar varje vecka, regelbundna avstämningar. Så jag ser en ganska stark politisk styrning, vi har fått ett uppdrag där förutsättningarna för högskoleverket är starkt beskurna, hävdar Frykholm.

Arbetar med miljöforskning
Sen han lämnade Högskoleverket har han fått ett nytt uppdrag som utvärderings och kvalitetsansvarig på Mistra, stiftelsen för miljöstrategisk forskning.

Universitetskanslern Anders Flodströms håller inte med om Flodströms kritik och att det skulle vara politisk styrning:

- Nej det tycker jag är nonsens.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".