Dinosaurien Guanglong wucaii.

Oenighet om dinosauriernas öde

De senaste 15-20 åren har teorin om vad som hände dinosaurierna för 65 miljoner år sedan varit i det närmsta den samma: de dog ut när en meteorit kolliderade med jorden.  Men teorin ifrågasätts nu efter nya fynd vid den jättelika krater där meteoriten slog ned.

Genom att studera mikrofossil har Gerta Keller vid Stanford University, USA och hennes kollegor konstaterat att det skiljer 300 000 år mellan nedslaget och massutdöendet för 65 miljoner år sedan då dinosaurierna och en mängd andra arter försvann.

I jordlagren i Mexiko hittade forskarna dessutom samma 52 arter både innan och efter nedslaget. Ingen art försvann alltså i samband med nedslaget. Forskarna menar att det bevisar att nedslaget inte orsakade dinosauriernas utdöende.

Flera orsaker till massdöden
Istället menar forskarna att det var flera orsaker tillsammans, förklarar Lars Werdelin vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm:

– Keller har ju menat i tidigare arbeten att det var mer än ett meteoritnedslag och har också pekat på den omfattande vulkanism som skedde under den här tiden, kopplat till en längre tids klimatförsämring. Alla de faktorerna tillsammans skulle ha givit upphov till massutdöendet. 

Kanske får vi aldrig veta sanningen
Ännu kan vi inte kalla frågan avgjord. Men att vi kanske aldrig får veta exakt vad som hände dinosaurierna behöver inte vara något dåligt, menar Lars Werdelin som tror debatten påverkar yngre forskare att se mer kritiskt på förloppet.

– Om man låser sig för en sanning sker ju inga vetenskapliga framsteg. Om man hade bestämt sig för att Newton hade rätt hade ju inte Einstein kunnat utveckla relativitetsteorin, så att det är väldigt viktigt med den här vetenskapliga debatten.

Referens:
Keller G. et. al., Journal of the Geological Society, vol. 166, 2009. DOI: 10.1144/0016-76492008-116.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".