"Svininfluensa fel namn"

Svininfluensa är ett felaktigt namn på det nya viruset, eftersom inga fall av influensan ännu hittats hos grisar. Det säger OIE, världsorganisationen för djurhälsa, där 174 regeringar finns som medlemsländer.

Istället menar man att det logiska vore att kalla den för Nordamerikanska influensan. Sveriges ansvariga för smittsamma djursjukdomar Marianne Elvander, vid Statens veterinärmedicinska anstalt, är också kritisk till beteckningen svininfluensa, eftersom den influensa vi nu ser hos människa är ett helt nytt virus.

– Den influensa vi ser nu kallas, vad jag tycker, felaktigt för svininfluensa. Den gör det på historiska grunder genom att H1N1 har alltid kopplats ihop med influensa hos gris. Men det här nya H1N1 som nu smittar mellan människor är ett annorlunda virus än det traditionella H1N1 som vi ser till exempel hos grisar i Sverige idag, säger Marianne Elvander som är statsepizootolog vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala.

Blandning av olika virus
Det mänskliga H1N1 är en virusstam som är en blandning av olika virustyper med inslag av svininfluensa från Europa, Asien och Nordamerika. Just den här virusstamen är ny för oss och eftersom en är ny så har vi inget skydd mot den. Därför sprider sig så snabbt mellan människor.

Det är ännu inte klarlagt hur sjuk man blir av svininfluensan men till skillnad från fågelinfluensan som smittar från fågel till människa, smittar det nya H1N1 alltså mellan människor.

Inte särskilt sjuk
– Fågelinfluensan, som är ett H5N1-virus, där smittas människan genom direktkontakt med sjuka fåglar, och det behövs en mycket nära kontakt mellan de sjuka fåglarna och människan för att man ska bli smittad. De människor som drabbas har blivit väldigt sjuka och det är ett stort antal döda i H5N1-influensa. Medan det nya H1N1 som nu cirkulerar så smittar det mellan människor, vilket betyder att det kan spridas hastigt i länder, mellan länder, även om idag inte ser ut som om människor alltid blir särskilt sjuka, säger Marianne Elvander.

Men H1N1 kan förändras och blir mer aggressivt.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".