Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet. Foto: Scanpix.
Nya influensan

Intensivt arbete att ta fram virustest

Världshälsoorganisationen, WHO, höjde igår kväll beredskapen, eftersom den nya influensan inte går att begränsa. Men hittills har WHO via laboratorietest endast sju konfirmerade dödsfall i Mexiko, och ingen smitta har heller konstaterats i Sverige. Arbetet vid Smittskyddsinstitutet har varit intensivt ända sedan de första rapporterna kom före helgen. Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet:

– Det var i slutet av förra veckan som det var på gång, men då visste vi inte hur utbrett det skulle bli, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

– Efterhand som mer information kom in så blev det mer och mer uppenbart att nu har vi något att jobba med, säger hon.

På Smittskyddsinstitutets laboratorier i Solna pågår arbetet för fullt. Bakom glasdörrarna står laboratoriepersonal och för över prover till apparater som söker igenom dem efter spår av svininfluensans arvsmassa. Det som gör de här testerna möjliga är att att forskare redan nu har tillgång till en karta över svininfluensans arvsmassa.

Ett par dagar
För några år sedan kunde en sådan kartläggning ha tagit månader, nu gick det bara ett par dagar. Kartläggningen blev klar i lördags, och skickades då från amerikanska smittskyddsmyndigheten Center for Disease Control till bland annat Smittskyddsinstitutet.

Genom att leta i ett prov efter vissa särskilda serier av nukleotider, som man vet bara finns i svininfluensans arvsmasas, så kan testerna avgöra om personen är smittad eller inte.

– Man söker i proverna efter väldigt specifika arvsmassesekvenser. Vi kan söka efter ordningar som vi vet är specifika för just svininfluensan, säger Mia Brytting.

Snabbare tester
De tester som görs just nu ger i första steget bara svar på om personen drabbats av ett vanligt influensavirus, eller någon annan form av influensa. I så fall tittar man närmare på viruset, med hjälp av så kallad PCR-teknik, och virusets arvsmassa jämförs med svininfluensan. Men redan nu i veckan väntas snabbare tester bli möjliga, tester som ger svar på bara någon timme.

– Vi hoppas att vi inom några dagar har fått de reagenser som vi behöver för att göra en specifik svininfluensa-PCR. Då kan vi säga om det är svininfluensa i ett prov eller ej, säger Mia Brytting.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".