Mer kritik mot vårdens kvalitetskontroll

- Det är inte bra att vårdens kvalitetskontroll är en hobbyverksamhet för några få entusiaster. Det bör vara en integrerad del av sjukvårdens verksamhet. Det säger Bo Lindblom, tillförordnad överdirektör vid Socialstyrelsen.
Det han kallar för hobbyverksamhet är de så kallade nationella kvalitetsregistren. Registren är det viktigaste verktyg som sjukvården använder för att se hur kvalitén skiljer sig mellan olika kliniker, hur lyckad en behandlingsmetod är, eller hur patienter mår över längre tidsperioder. Men registren är inte obligatoriska, utan bygger mer eller mindre på frivilligt arbete vid sjukhus och vårdcentraler. Därför finns det stora luckor i redovisningen. Ett exempel är nationella diabetesregistret, där det saknas uppgifter om behandlingsresultat från nära 300 000 patienter. Det är allvarligt, anser Socialstyrelsen, eftersom läget nu innebär att det inte går att ta reda på vårdens verkliga utfall i Sverige. Kritiken slår delvis tillbaka mot Socialstyrelsen själv, som har till uppgift att hålla ett vakande öga över kvalitetskontrollen. Men de har ingabefogenheter att göra registren obligatoriska - så i väntan på en ny lag så måste det till andra åtgärder. Socialstyrelsen kommer att börja kräva in en ny sorts årsredovisning från landets alla vårdenheter - en där prestationer, kostnader och kvalité sammanställs. Avsikten är att tvinga fram en ökad inrapportering till kvalitetsregistren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".