Sophämtningen optimeras med hjälp av datateknik.

Datateknik förbättrar sophämtningen

Vid Högskolan i Skövde har  fem avgångsstudenter tillsammans med optimeringsforskaren Anna Syberfeldt tagit fram ett nytt datasystem som ska effektivisera och optimera just sophämtningen i kommunen.

- En transportledare på kontoret sitter vid sin dator med en webbläsare, och till datorn skickas signaler från containrar som behöver tömmas. Baserat på den informationen räknar datorn fram precis vilken rutt sopbilen ska åka just den aktuella dagen. Denna information kommer genom en knapptryckning över till en GPS som föraren av sopbilen tar med sig. Det säger Anna Syberfeldt, optimeringsforskare vid Högskolan i Skövde. 

- Den främsta vinsten är miljövinsten. Vi sparar bränsle och minskar klimatpåverkan. Dessutom blir det här systemet effektivare och därmed billigare för konsumenten i slutändan, säger Anna Syberfeldt. 

I testkommunen Skövde börjar man inom kort med en småskalig, skarp test av den första versionen av den nya optimeringsmjukvaran.  

- Detta kommer att förändra sophanteringen, som länge varit en dynamisk verksamhet med statiska verktyg. Vi har våra fasta rutter, och sköter i stort sett planeringen med papper och penna. Här finns en stor potential att effektivisera, säger Lars Persson, förvaltningschef vid Avfallshantering Östra Skaraborg.

Ylva Carlqvist Warnborg
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista