NASA-kritik hot mot rymdfärjorna?

Igår kom rymdfärjan Columbias haverikommission med sin slutliga rapport kring dödsolyckan i februari i år. I rapportern riktas svidande kritik mot NASA:s organisation och säkerhetstänkande, men svenska experter tror inte att rapporten kommer att hota de bemannade rymdfärderna i framtiden.
Det var en bit lossnat isoleringsmaterial, som slet upp ett hål i ena vingen redan vid starten, som fick rymdfärjan Columbia att brytas sönder när den efter avslutat uppdrag återinträdde i atmosfären. Det bekräftas i den slutliga rapporten från "Columbia Accident Investigation Board" - haverikommissionen som utrett orsakerna bakom Columbiafärjans explosion i februari i år - där sju astronauter miste livet. Men i rapporten riktas också skarp kritik mot NASA:s sätt att hantera situationen. Det här är andra gången en amerikansk rymdfärja totalhavererar, och brister i NASA:s organisation och sätt att hantera säkerhetsrisker var - både nu och vid Challengerolyckan 1986 - en bidragande orsak till att explosionen kunde inträffa, skriver man. Och en omfattande omorganisation är ett måste, anser man vidare, för att NASAS:s trovärdighet ska kunna återställas. Framtida uppdrag blir av ändå Också Sven Grahn på svenska Rymdbolaget, tror att en det kommer att krävas en omfattande förändringar på NASA, men han tror inte att den svidande kritiken kommer att stoppa NASA från att skicka upp bemannade rymdfärjor i framtiden. - Det här är ju en alldeles för stor symbolsak för amerikanerna, och det skulle förvåna mig mycket om de skulle avsluta sina astronautprogram så här bara någon månad innan Kina, som tredje nation i världen, tänker skicka upp en astronaut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".