Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdens kvalitetsregister bryter mot lagen

Publicerat onsdag 27 augusti 2003 kl 10.36
Landets register för kvalitetskontroll inom vården, som är till för att läkare ska kunna rapportera hur vården fungerar på olika håll i landet, har tidigare fått kritik för att skötas slarvigt. Både på Socialstyrelsen och på Diabetesförbundet vill man att rapporteringen till registren ska bli obligatorisk, men en ny rapport från Datainspektionen visar nu att hanteringen av registren, som den ser ut idag, delvis bryter mot lagen.
- Vår undersökning visar att alla patienter som registreras i de här registren inte fått veta att de blivit registrerade, säger Katja Isberg Amnäs, dataråd vid Datainspektionen. Dom nationella kvalitetsregistren innehåller miljontals känsliga uppgifter om patienter, uppgifter om personnummer, diagnos, symtom, operationer, implantat, behandlingsresultat etcetera. En persons hela sjukdomshistoria kan finnas kartlagd i registren. Och när Datainspektionen gjorde den hittills enda granskningen upptäckte dom att alla patienter inte blir informerade om registreringen. Det är ett brott mot personuppgiftslagen - PUL. Datainspektionen upptäckte även fler brister. I många fall är det oklart vem som är juridiskt ansvarig för registren. Något som försvårar för patienter om de, till exempel, skulle vilja utkräva skadestånd för att känsliga uppgifter läckt ut och missbrukats av en presumtiv arbetsgivare. En statlig utredning har nu precis satts igång för att kartlägga bristerna med kvalitetsregistren . Och det lutar åt att det behövs en helt ny lag. Under tiden vilar kvalitetskontrollen av svensk sjukvård på ett gungfly av frivilliga läkarinsatser och mycket luddiga regler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".