Ovanlig närkontakt med Mars

Vår grannplanet Mars kommer just idag att vara närmare jorden än den varit på 60 000 år. Mars brukar vara synlig från jorden ungefär vartannat år, men just i år är passerar den oss närmre än astronomerna någonsin upplevt tidigare. Allra närmast jorden kommer den att befinna sig vid lunchtid idag - då är det bara 55.76 miljoner kilometer som skiljer oss åt, det har den italienske amatörastronomen Aldo Vitagliano räknat ut.
- För den som nu vill se planeten själv, säger Ola Karlsson - astronomiedoktorand vid Uppsala universitet, så kommer Mars under de närmaste veckorna att straxt efter solnedgången dyka upp över horisonten någonstans i sydöst, och sen vandra som en liten rödaktigpunkt över södra stjärnhimlen för att sen gå ner i sydväst Enligt uppgift ska det gå bra att se planeten med blotta ögat eller ännu bättre en vanlig fågelkikare - om man har en sån. Planeten kommer att vara synlig från joren i flera veckor framöver.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".