Influensavirus A/H1N1. Foto: CDC

Smittsamheten låg för nya influensan

Den nya influensan har nu spridit sig till 18 länder, men smittsamheten verkar inte vara särskilt hög. Det menar brittiska forskare som har gjort en preliminär beräkning av virusets spridningshastighet. Värdet är så lågt att den första vågen av smittspridning kan vara nära att dö ut, menar forskarna. Men att spridningshastigheten nu är låg betyder däremot inte att viruset är påväg att försvinna.

– Det är en sak man ska komma ihåg, och vad vi har lärt oss av tidigare pandemier; de kommer i vågor, en eller två vågor efter den första. Framför allt Spanska sjukan var en rätt mild och inte särskilt smittsam sjukdom våren 1918, men kom tillbaka efter sommaren 1918 som en mycket svårare sjukdom, säger Johan Gieseke vid Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC.

Smittspridningshastigheten för en sjukdom anges som R-noll-värde, den så kallade reproduktionshastigheten. R-noll beskriver hur många människor som varje smittad person i sin tur smittar. Om R-noll är över ett innebär det att smittan sprids vidare, om det är under ett är smittan på väg att dö ut.

De brittiska forskarna har fått ett preliminärt R-noll-värde på 1,16. Andra forskare har uppskattat det till mellan 1,1 och 1,6.

När R-noll är lågt går det lättare att hindra smittspridningen.

Spridningshastigheten är beroende av tre faktorer, hur lätt det smittar, hur lång tid man bär på det och kan sprida det vidare och hur många människor den smittade person träffar. Genom att vidta åtgärder, som att isolera de sjuka eller tvätta händerna ofta, kan man alltså minska spridningshastigheten.

Smittspridningen förväntas avta under sommaren, eftersom virus inte trivs i hetta och hög luftfuktighet, men den kan förväntas ta ny fart i höst och nästa vinter.

Och virus kan förändras och anpassa sig ännu bättre till människor. Spanska sjukan hade i första vändan 1918 ett R-noll-värde på 1,45, för att året efter vara uppe i 3,75.

– Det skulle kunna hända med det här nya viruset också. Och det är ju, för nordliga halvklotet, en fördel att det dyker upp i maj. Alla influensor, vare sig det är vår vanliga vinterinfluensa eller pandemier, saktar ner under sommaren. Så vi har sannolikt några månader på oss att förbereda om den skulle komma tillbaka i höst på liknande sätt eller i en svårare form, säger Johan Gieseke.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista