Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gratislunch till läkarstudenter

Kontakten mellan läkemedelsbolag och läkare grundläggs redan under studietiden. Studenterna erbjuds gratisluncher av företagen, som passar på att informera om sina produkter. Risken är att studenterna påverkas och redan tidigt lär sig favorisera vissa läkemedel.
-Alla studenter vet om att det finns. Det är vanligt förekommande och jag tror att alla har varit på något sådant någon gång, säger Lotta Nylander, läkarstudent i Linköping. Hon läser sitt tredje år på läkarprogrammet vid Linköpings universitet, och sitter med i medicine studerandes förbund, MSF:s, styrelse. Hon har alltså själv, vid flera tillfällen, inbjudits av läkemedelsbolag som riktar sig direkt till studenterna. Gratis lunch- och middagsmöten som ofta äger rum i universitets lokaler. Men det finns inget studiesyfte bakom dom här luncherna, det handlar om reklam. -Att man går på en sån sammankomst är väl mest för att man får lunch. Det man går därifrån med är nog inte så mycket kunskap om verkningsmekanismer, utan mer ett läkemedelsnamn, säger Lotta Nylander. För färdiga läkare finns ett avtal med läkemedelsindustriföreningen som reglerar företagens marknadsföring av mediciner. Läkarna ska till exempel kunna jämföra och ta ställning till olika företags preparat. Läkarstudenter nämns överhuvudtaget inte i det här avtalet, trots att dom alltså också kontinuerligt kontaktas av läkemedelsföretagen. På läkarförbundet ser man det här som ett stort problem, eftersom läkarstudenter inte är tillräckligt utbildade för att kritiskt kunna granska de produkter som läkemedelsföretagen presenterar. Och Lotta Nylander håller med, risken är att studenterna som färdiga läkare - utan tillräcklig vetenskaplig grund - kommer att favorisera vissa företags läkemedel. -Har man inte tillräcklig kunskap för att tillgodogöra sig informationen på ett kritiskt sätt, eller har andra alternativ att jämföra med, så tror jag att det är risken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".