Silkesmaskens hemlighet avslöjad

Silke är inte bara vackert - det är också världens starkaste naturmaterial. Men hur gör masken för att spinna sin tråd? Ja, det är en gåta som forskarna länge velat lösa, och inte bara för att göra fina kjolar.
Silke är det starkaste naturmaterial som är känt samtidigt som det väger väldigt lite, men silke används inte bara till kläder, inom medicinen pågår forskning om att använda silke för att ersätta mänsklig vävnad. Vid framställningen av silke måste man ännu lita till larver och spindlar, gåtan om hur djuren gör när de producerar silkesfibern har hittills varit okänd. Man har vetat att larver och spindlar lagrar silkesprotein i sina körtlar och spinner silkefiber av den. Hemligheten ligger i hur larven kontrollerar vätskenivån i körtlarna. Nu har två forskare vid Tufts University i USA, kommit ett steg närmare lösningen på hur silkesmaskarna gör när de spinner sin tråd. Man har hittat ett konstgjort sätt att reglera vätskehalten i djurens silkeskörtel. När forskarna minskade vätskan klumpade silkesproteinerna ihop sig. Exakt hur larverna sedan gör när de spinner sin fiber ur proteinklumparna vet forskarna ännu inte men om man lyckas svara på det också kan användas för att producera silke på konstgjord väg, vilket skulle bli både billigare och effektivare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".