Bakslag för genmodifierade grödor?

Ekonomin i stora delar av satsningen på genmodifierade jordbruksgrödor, så kallad GMO, äventyras av upptäckten att ogräsmedlet Roundup tycks gynna skadesvamp. Det verkar som om företagen bakom många av de modifierade växterna har bitit sig själva i svansen.
De kanadensiska forskarna Myriam Fernandez och Keith Hanson som upptäckt att besprutning med ogräsmedlet Roundup tycks kunna gynna tillväxten av en skadesvamp i stråsäd. Svampen som heter fusarim beräknas förstöra en femtedel av veteskörden i Europa och kan dessutom avsöndra för människan giftiga ämnen så kallade mykotoxiner. Vad har då detta med GMO att göra? Jo, merparten av de växter som modifierats har ändrats så att de skall tåla just Roundup, och om det medlet nu skulle visa sig orsaka starka svampangrepp försvinner en stor del av vitsen med att odla de här GMO-grödorna. Idag odlas stora arealer roundup-ready sojabönor och höstvete runt om i världen. Fynden utgör helt klart ett av de allvarligaste frågetecknen för företagets Monsantos stora satsning på roundup-tåliga växter hittills. Både företaget och de kanadensiska forskarna startar nu nya försök för att kunna utreda exakt hur allvarligt detta är. Växer svampen på grund av kemikalien eller på grund av att Roundup lämnar så mycket dött ogräs efter sig? Ökar angreppen av svampen med åren? Nästa vår tror man att man vet mera. Under tiden kommer säker motståndarna till GMO att använda de här preliminära fynden som argument.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".