Fåglar har taktkänsla när de skakar loss

Människor är inte ensamma om att dansa – även fåglar har taktkänsla och kan röra sig i takt till musik. Det visar två nya studier, som inspirerats av en internetfilm med kakaduan Snowball, som älskar musik av bandet Backstreet Boys.

För ett par år sedan spreds en härlig video över internet, där kakaduan Snowball dansar till musik från bandet Backstreet Boys. Många häpnade över hur taktfast Snowball gungade till musiken och hur mycket han verkade tycka om att dansa.

Forskare vid Neurosciences Institute i San Diego blev så fascinerade att de genomförde en studie på Snowball, som nu har publicerats i tidskriften Current Biology. Forskningen visar att fågeln faktiskt anpassar sin dans efter musikens takt.

Anpassade till tempot
Forskaren Aniruddh Patel genomförde sina försök i laboratoriemiljö, och spelade upp elva olika versioner av låten Everybody (Backstreet’s back) för Snowball, där musikens hastighet var förändrad. Men oavsett om tempot var högre eller lägre så klarade Snowball att anpassa sin dans efter musiken, vilket visar att rörelserna inte bara var ett inlärt beteende.

Begränsad skara djur
Enligt forskarna hänger den här dansförmågan troligen ihop med förmågan att imitera andra individers läten. Om det stämmer så är skaran av djur som kan uppvisa taktkänsla tämligen begränsad, och inkluderar bland annat många arter av fåglar, valar, sälar, defliner och elefanter. Katter och hundar däremot har troligen inte förmågan att röra sig i takt till musik.

I en separat studie, även den publicerad i senaste numret av Current Biology, granskade forskare fler än 1000 filmer på sajten YouTube efter exempel på djur som rör sig i takt med musik. De hittade totalt 15 filmer som passade kriterierna, och mycket riktigt var det bara fåglar som förekom i filmerna, och en asiatisk elefant.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Referenser:
Aniruddh D. Patel, John R. Iversen, Micah R. Bregman, Irena Schulz. Experimental Evidence for Synchronization to a Musical Beat in a Nonhuman Animal. Current Biology, 2009; DOI: 10.1016/j.cub.2009.03.038

Adena Schachner, Timothy F. Brady, Irene M. Pepperberg, Marc D. Hauser. Spontaneous Motor Entrainment to Music in Multiple Vocal Mimicking Species. Current Biology, 2009; DOI: 10.1016/j.cub.2009.03.061

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".