Vita blodkroppar krälar som tusenfotingar

Vita blodkroppar, immunförsvarets soldatceller, bildar små benliknande utbuktingar och kryper som tusenfotningar på blodkärlens väggar, enligt ny forskning från Israel. Utbuktningarna används också för att känna av signaler från den drabbade vävnaden.

Vita blodkroppar fyller en viktig roll i kroppens immunförsvar, men hittills har det varit oklart hur de här cellerna tar sig fram genom kroppens blodkärl, för att komma fram till den skadade eller infekterade vävnaden.

Den förhärskande uppfattningen har varit att vita blodkroppar rör sig ungefär som mätarlarver, alltså genom att fästa de främre delarna, dra fram och fästa den bakre delen av cellen, och sedan fästa framdelen lite längre bort.

Men ny forskning från Weizmann-institutet i Israel visar att vita blodkroppar snarare rör sig som tusenfotingar. Blodkropparna bildar många små utbuktningar som fäster i blodkärlets vägg. De här benliknande utbuktningarna fäster och släpper sedan i sekvens, så att blodkroppen kan röra sig framåt.

Enligt forskarna har de vita blodkropparnas små utbuktningar tre funktioner: att greppa, att röra cellen framåt, och att känna av de signaler som avges av den skadade vävnaden.

Forskarna hoppas nu att upptäckten bland annat ska leda till nya sätt att behandla autoimmuna sjukdomar, där immunförsvaret angriper frisk vävnad. De hoppas också lära sig om cancerceller använder samma teknik för att ta sig fram i kroppen, vilket skulle kunna leda till nya sorters behandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".