Läkemedel testas på okänsliga arter

Fel arter används för att testa miljöeffekten av nya läkemedel, konstateras i en avhandling från Sahlgrenska akademin, vid Göteborgs universitet. Testen borde göras på känsligare arter som fiskar och grodor.

Miljöriskbedömningar för nya läkemedel görs idag på vattenloppor och alger. Men enligt avhandlingen bör testerna oftare göras på fiskar eller grodor, eftersom de är känsligare arter och har fler biologiska processer som liknar människans, och som därför kan påverkas av våra läkemedelsrester.

Enligt avhandlingen bryts inte alla de läkemedel människan använder ned, utan många passerar reningsverken och hamnar till slut i sjöar och vattendrag. Kunskapen om hur läkemedelsrester påverkar djur- och växtliv är begränsade och om man använder okänsliga arter får man inte en sanningsenlig bild av hur miljön kan påverkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".