Nya avslöjanden om jordens innersta

Med hjälp av avancerade datasimuleringar har svenska forskare visat att jordens järnfyllda kärna inte ser ut som man förväntat sig.
Tidigare trodde man att den flertusengradiga temperatur och det extremt höga tryck som råder inne i jordens kärna packat samman järnatomerna helt tätt. Men den svenska studien, av forskare från KTH och Uppsala universitet, visar nu att järnet tvärtom är relativt glest packat. En upptäckt som kan öka förståelsen för hur den energirika jordkärnan påverkar vår jordskorpa med jordbävningar och vulkanutbrott. - Jag tror att man så småningom bättre kan förstå hur stora jordbävningar kan vara och hur pass påverkad jordskorpan är av rösten från jordens inre, säger fysikprofessor Börje Johansson som är en av forskarna bakom studien av jordens inre som publicerats i senaste numret av tidskriften Nature.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".