Dålig kompetens på vattenkraftområdet

Flera klimatmodeller visar att det de kommande hundra åren kommer att bli varmare och betydligt regningare än idag. Om prognoserna slår in, måste många dammar och kraftverk byggas om för att klara vattenflödena. Men för det arbetet saknas kompetens.
En höjning av årsmedeltemperaturen med fyra grader och en betydande ökning av mängden nederbörd, är det scenario som flera klimatmodeller förutspår för de kommande hundra åren. Ett scenario som skulle innebära ett ordentligt ökat tryck på de ungefär 1 400 vattenkraftanläggningar som finns i Sverige idag. - Om vi får betydligt mer vatten i älvarna i framtiden, kommer våra magasin fyllas fortare. Det innebär att vi måste höja dammarna och bygga fler utskov, säger Lars Hammar på Elforsk, kraftindustrins forsknings- och utvecklingsbolag. Högre dammar och större utskov, alltså kanaler att släppa förbi överskottsvatten i, skulle förmodligen bli ett måste för att bibehålla säkerheten. En nödvändig försäkring, kan man tycka, för en energiindustri som står för nästan hälften av sveriges elproduktion. Problemet är bara att man inte med säkerhet vet om klimatprognoserna för framtiden kommer att bli verkliget eller inte. De flesta är översens om att det behövs en beredskap, folk med rätt utbildning och kompetens att klara av en ombyggnad om det skulle behövas. Men enligt en undersökning av den statliga dammyndigheten Svenska Kraftnät och kraftindustrin finns här stora brister. Bland annat är återväxten inom vissa specialutbildningar, kombinationen hydrologi/vattenhydralik och specialkompetens inom dammbyggnadteknik, dålig. Om inget görs, kommer det att saknas folk i framtiden som kan göra jobbet. - Vi måste finna en lösning på det här, kanske ett nordiskt samarbete för att öka kompetensen, säger Olle Mill på Svenska Kraftnät.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".