Arkivfoto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Östersjöns algblomning kan stoppas

Det finns effektivare och billigare sätt att få bukt med algblomningen i Östersjön än den plan som regeringarna runt Östersjön i det sk Baltic Sea Action Plan kom överens om 2007. Det hävdas i en studie av Anderas Bryhn vid Uppsala universitet.

- Situationen har varit ganska konstant ända sedan 70 talet. Det finns ju en märkbar mänsklig påverkan på Östersjön. Men det är ju inte så att Östersjön håller på att dö på något sätt, utan det är ett problem som går att åtgärda, säger Andreas Bryhn vid Uppsala universitet.

- Det man kan göra det är att uppgradera avloppsreningen i forna Östländer så att den kommer upp i vår standard, den nivå vi har i Sverige, fortsätter han.

Hur mycket skulle det kosta då att förbättra avloppssystemen i Polen, Baltikum och Ryssland så att de är så bra att man minskar fosforutsläppen med 10 000 ton?

- Det skulle kosta nånstans mellan två och fem miljarder per år, det kan man jämföra med den här Baltic Sea Action plan som skulle kosta över 30 miljarder per år, säger Andreas Bryhn. 

Baltic Action plan är den plan som regeringarna runt Östersjön kom överens om 2007 om hur algblomning och andra föroreningar av det havet mellan länderna ska stoppas.

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".