Brugden är världens näst största fisk. Foto: Chris Gotschalk

Brugdens försvinnande på vintern löst

Skandinaviens största fisk är en tio meter lång planktonätande haj, som ibland kan ses sila plankton med öppen mun nära havsytan. Men bara under sommarhalvåret, för det har tidigare varit ett mysterium vart brugden, som den heter, har tagit vägen under vinterhalvåret.

Det har funnits teorier om att den har stannat i kalltempererade vatten men försvunnit till större djup och gått i vinterdvala. Men nu har amerikanska forskare visat att den simmar till tropiska breddgrader. En del av haven där den aldrig har stötts på tidigare.

Brugden är världens näst största fisk, näst efter valhajen. Den trivs i vatten som är 8 till 14 grader varmt och finns i nordliga vatten, både i Atlanten och Stilla havet.

Forskarna i Massachusetts i USA har, med hjälp av märkning och satellitbevakning, visat att de västatlantiska brugderna, under vinterhalvåret, förflyttar sig till tropiska vatten, men befinner sig då på 200 till 1000 meters djup. Där kan de stanna i flera veckor, ibland månader åt gången.

Gregory Skomal, vid Massachusetts Marine Fisheries, har lett studien, han tycker att resultaten tyder på att brugden kan förflytta sig över världshaven. Om världens brugder tillhör en och samma population, måste åtgärderna för att bevara den vara världsomspännande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista