Fossil av trilobiter. Foto: wikimedia commons

Enorma trilobiter funna i Portugal

Geologer har hittat gigantiska fossil av trilobiter i norra portugal. Trilobiter är de gråsuggeliknande fossilen man kan se i stentrappor. De vanligaste trilobitfossilen i Portugal är bara en decimeter långa, men de forskarna nu har hittat i 465 miljoner år gamla skifferavlagringar är enorma.

De nyupptäckta trilobitfossilen är över en halvmeter, mellan 50 och 70 centimeter långa. De har även hittat två svansdelar av trilobiter som kan ha varit upp till 90 centimeter långa.

Det blir då de största trilobiterna som någonsin har hittats. Det idag största trilobitfossilet upptäckes i Kanada för nio år sedan och är 72 centimeter lång.

Trilobitfossilen fanns även i uppseendeväckande stora grupper om tusentals individer vilket ger forskarna ledtrådar om trilobiternas sociala beteenden som hur de gömde sig från rovdjur.

Forskarna menar att trilobiternas sociala beteenden kan vara en förklaring till varför den här djurgruppen blev så framgångsrik.

Trilobiter är en utdöd djurgrupp som fanns under den tidsperiod i jordens historia som sträcker sig från kambrium till slutet av perm.

Referens:
Juan C. Gutierrez-Marco et. al. (2009) Giant Trilobites And Trilobite Clusters From The Ordovician Of Portugal, The Geological Society of America, Pages 443-446.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".