Upptäckten vid Umeå universitet kan i framtiden leda till att ofruktsamma kvinnor kan bli gravida.

Ny metod kan hjälpa kvinnor att få barn

En kvinnas möjlighet att bli gravid styrs av en speciell molekyl, har forskare i Umeå kommit på. Den här nyupptäckta molekylen är som en liten livvakt som tar hand om äggen i äggstockarna. Och upptäckten kan leda till att ofruktsamma kvinnor i framtiden skulle kunna få hjälp att få barn via provrörsbefruktning.

Ungefär en procent av alla kvinnor lider av en sjukdom som gör att de hamnar i klimakteriet alldeles för tidigt, en del redan i 20-års åldern. Och redan innan dess lyckas deras ägg i äggstockarna aldrig bli tillräckligt mogna.  

Men kanske skulle de här kvinnorna i framtiden kunna få hjälp via en upptäckt från Umeå universitet. Forskare där har nämligen hittat en molekyl som är ansvarig för att hålla äggen i äggstockarna vid liv och få dem att mogna.

Läkemedel kan aktivera mogningsprocessen 
Kan man ta ut en bit äggstock från en sjuk kvinna och börja bombardera hennes omogna ägg, i laboratorium med ett framtida läkemedel som aktiverar den här molekylen, då skulle man till slut kunna få helt mogna ägg.

Det säger Kui Liu, docent i medicinsk kemi och biofysik som ligger bakom studien.

- In this case, we really want to boost their survival. They will grow better. So by doing this, we can enhance the growth of the egg.

Mycket forskning kvarstår 
När äggen väl har mognat i laboratoriet kan de befruktas och placeras in i kvinnan igen, precis som vid vanlig provrörsbefruktning. Men - den här möjliga praktiska tillämpningen dröjer. Åtminstone något årtionde, spår Kui Liu.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista