Vetandets värld 2003-09-01

I spåren efter Linnés man på Tahiti

Linnélärjungen Daniel Solander deltog 1768-1771 i James Cooks första världsomsegling. Huvudsyftet med expeditionen var att från Tahiti på södra halvklotet observera planeten Venus passage framför solen den 3 juni 1769.
Men Solanders främsta intresse var att dokumentera och klassificera växter, djur och insekter. Tahiti var helt obebott och naturen helt jungfrulig tills för omkring 2000 år sedan, då ön koloniserades av polynesier. De förde med sig främmande växter och djur i sina kanoter och ekosystemet genomgick en viss omvandling som en följd av detta. Det var detta av människan påverkade men ändå stabila ekosystem som Solander med stor vetenskaplig noggrannhet beskrev. Senare utsattes både det polynesiska samhället och den polynesiska naturen för mer katastrofala förändringar orsakade av europeiska missionärer och kolonisatörer. Främmande växter åstadkommer fortfarande idag stor förödelse i de tropiska skogarna på Tahiti. Om man ska kunna bedriva ett effektivt miljöarbete måste man veta hur ekosystemet såg ut före européernas ankomst. Därigenom har Solanders observationer fått en betydelse som han nog inte själv hade kunnat föreställa sig. Charlotta Sjöstedt har seglat i Daniel Solanders kölvatten i Söderhavet och berättar i Vetandet Värld den 1 september om vilka syner som mötte honom när han landsteg på Tahiti. Vi får också veta hur det gick med Venusobservationerna och möta chefen för en forskningsstation på Tahitis grannö Moorea. Medverkande: Per Tingbrand, pensionär, Solanderkännare, Dalarö utanför Stockholm Neil Davies, föreståndare för Richard B. Gump South Pacific Research Station, Moorea, Franska Polynesien Böcker: Nature's Argonaut: Daniel Solander 1733-1782, Edward Duyker En legendarisk seglats: Med James Cook och Endeavour mot Terra Australis, Peter Aughton Redaktör för programmet är Charlotta Sjöstedt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".