Stressade fåglar flyger sämre

Sommaren och semestern må ha varit alldeles för kort, men det är ingenting mot hur många flyttfåglar har det. De kan få stora problem med att hinna med allting inför höstens långflytt, och ny forskning visar att den här stressen i förlängningen kan påverka deras flygförmåga.
Någon sommarsemester är det inte tal om i flyttfågelvärlden, det är under den här korta perioden som allt viktigt ska ordnas - en partner ska charmas, bon ska byggas, ägg ruvas och nykläckta ungar läras upp - innan det är dags att packa ihop och flyga mot varmare breddgrader. Forskare från Stockholms universitet har nu visat att tidspressen för fågelföräldrarna kan bli så hård att de inte hinner med sin egen ruggning alltså att förnya sin fjäderdräkt inför flytten. Genom att reglera ljuset i ett laboratorium lyckades forskarna lura par av ärtsångare - en liten tättingfågel som på vintern flyttar till Afrika - att hösten kommit tidigare än vanligt, ett sätt att rekonstruera den tidspress fåglar som till exempel börjat häcka för sent lätt kan hamna i. Resultaten visar att vingarna hos de ärtsångare, som på det här sättet bestulits på tid, i genomsnitt blev tre procent kortare än hos de fåglar som fått den tid de behövde, en vingreducering som kan påverka till exempel förmågan att klara sig undan rovfåglar under den farliga flytten, och som i forskning på andra flyttfågelarter visat sig kunna forkorta livslängden med upp till 15 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".