Parkinsonbehandling under utveckling får kritik

Forskare i Lund arbetar sedan länge med en metod att behandla Parkinsons sjukdom med transplanterade hjärnceller. Resultaten har varit lovande - men nu kommer kritik mot metoden från amerikanskt håll.
Vid Parkinsons sjukdom saknas celler i hjärnan som producerar dopamin. Bristen på dopamin leder i sin tur till skakningar och muskelstelhet. I Lund har man gjort försök med att behandla patienter med hjärnceller som tagits från aborterade foster. Cellerna har transplanterats till patientens hjärna, där de producerar det dopamin som saknas. Men nu kritiseras metoden av amerikanska forskare. Den får inte avsedd effekt och leder till biverkningar som ryckningar i ansiktet, hävdar de på grundval av egna försök. Olle Lindvall, professor i neurologi vid Lunds universitetssjukhus tycker att det är fel att varna för en behandlingsmetod som fortfarande är i ett utvecklingsskede: - Den färdiga transplantationsmetoden har vi inte idag och där finns fortfarande vetenskapliga problem som vi måste lösa. Men om man ser tillbaka vad som har hänt under de 15 år som gått sedan vi började tycker jag att man har all anledning att känna sig optimistisk inför framtiden. Vid Lunds universitetssjukhus är man övertygad om att man är på rätt spår, men menar att metoden behöver förfinas. Till exempel utarbetar man en metod att få fram så rena celler som möjligt att transplantera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".