AIDS-medicin får svårt att nå ut trots WTO-beslut

Trots att WTO beslutat att fattiga länder ska få importerade billiga kopior av läkemedel, kommer till exempel bromsmediciner för HIV/AIDS att få svårt att nå ut till dem som behöver. Dessutom kvarstår risken för att falska mediciner saluförs.
Även de billigare medicinerna är ofta för dyra för dem som behöver dem. - Bromsmedicin för HIV/AIDS kommer fortfarande att kosta fem - tio kronor om dagen för en vuxen patient, och den köpkapaciteten har inte den enskilde ute på landsbygden på Afrika, säger Anders Björkman, professor vid karolinska institutet som själv har erfarenheter av arbete i AIDS-drabbade områden där. Utöver pengar att köpa medicinerna för krävs personal som ser till att de sprids och att de används på rätt sätt. Myndigheter som kontrollerar försäljningen av läkemedel saknas dessutom ofta i de här länderna, vilket öppnar för försäljning av sämre och till och med falska mediciner, menar Anders Björkman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".