WHO varnar för ny Sars-epidemi

Världshälsoorganisationen WHO gick igår ut med en varning om att en ny epidemi av lungsjukdomen Sars kan vara på gång de närmaste månaderna. Sjukdomen, som först yttrar sig som hosta och feber, kan vara säsongsbunden och oro finns nu att ett nytt utbrott ska kamoufleras av årets influensaepidemier.
Idag vet epidemiologerna att det Corona-virus som orsakade den förra Sars-epidemin kan vara säsongsbundet, precis som influensavirus och många bakteriesjukdomar. Att WHO:s varning kommer just nu bygger inte på någon nytillkommen kunskap utan på det faktum att det nu i november kommer att vara ungefär ett år sen Sars-viruset bröt ut förra gången. Då var det bland annat den lilla vilda civettkatten som fick skulden för att ha spridit smittan till oss människor. Idag bär, så vitt man vet, inga människor på Sars-viruset, men risken menar man nu är att ett nytt virus kan sprida sig från andra djur till människa. - Vi vet inte exakt från vilka djur det kan komma, men viruset har redan upptäckts hos flera andra vilda arter som hållits i fångenskap, säger Karl Ekdahl som är stadsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet i Solna. Och har det spridit sig en gång till människa, menar han och många andra experter med honom, då är det troligt att det kan hända igen. - Tyvärr, konstaterar Karl Ekdahl, har ju de kinesiska myndigheterna nyligen öppnat upp de här djurmarknaderna igen där man sålde de vilda djur som man tror att viruset kom ifrån förra gången. Och det minskar ju inte risken för överföring av ett nytt virus, om det nu finns. Årets influensa ett problem Risken menar många är att ett nytt Sars-virus får fäste och att det sker samtidigt med någon av årets influensor. Något som skulle kunna bli ett jätteproblem, säger Karl Ekdahl. - Ja, problemet är ju att de första symtomen på Sars är så lika de för influensa, hosta och feber, och att det här skulle göra det svårare att upptäcka smittan i tid den här gången. För att förhindra en sådan här utveckling uppmanar WHO nu till en världsomfattande vaccineringskampanj mot influensa, och framför allt riktar man sig till riskgrupper som läkare och annan sjukvårdspersonal i områden där man tror att Sars-virsuet kan dyka upp igen - i Kina till exempel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".