Tillfälligt fiskestopp ingen bot för torsken

Efter bara tre månader hävdes i helgen det fiskeförbud på torsk som rått i östra östersjöns farvatten. Uppehållet var ett försök att låta den hårt fiskade torsken få återhämta sig, men svenska fiskeriekologer menar nu att det här stoppet inte förändrat krisläget för torsken ett dugg.
- Att stoppa fisket på sommaren i ett par månader gör ingen som helst skillnad på torskbestånden, säger Sture Hansson som är fiskeribiolog vid Stockholms universitet. Han tillhör de experter som menar att torsken i östersjön fiskats på tok för hårt under många år, och att det nu finns en risk för att hela arten ska gå förlorad. De flesta svenska torskfiskare har idag börjat använda nya fiskeredskap, till exempel trålar som släpper igen unga torskar som annars skulle gått åt i onödan. Och det är bra, säger Sture Hansson, men, menar han, varken det eller sådana här korta fiskeuppehåll räcker. - Torskbestånden är fortfarande på en alldeles för låg nivå, och det enda som kan rädda torsken i det långa loppet, är att vi börjar fiska mindre. Ett resonemang som får stöd i det internationella fiskerådet, som inför nästa år rekommenderar att torskuttaget i östra Östersjön minskas med 80 procent. Situationen för torsken är svår även på andra håll, till exempel utanför svenska västkusten och i nordsjön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".