Flinthackarövning berättar om stenåldersmänniskan

Nyligen hölls en konferens i Uppsala där världens främsta experter på att tillverka flintdolkar och andra stenåldersverktyg möttes för att diskutera och testa hur verktygen gjordes, och vilka materiel man borde ha använt när det väl begav sig.
- Det är bara vissa material som fungerar, konstaterar Erret Callaghan, amerikanska arkeolog som närvarade på mötet i Uppsala botaniska trädgård. Som expert på nordisk flintdolkar har han knackat sten i mer än 40 år, och det här menar han och många andra av hans svenska och utländska kollegor, har bidragit med erfarenheter som kan hjälpa arkeologiforskning framåt, och svara på frågor om hur våra förfäder - allt från nordiska stenåldersmänniskor till de australiensiska urinnevånarna - gick till väga och med vilka material de jobbade för att tillverka dolkar och andra stenåldersverktyg. Ny inblick i samhällsstrukturer Förutom att pröva själv, ren trial-and-error-verksamhet, så kan arkeologerna titta på flagor från tillverkningen, och spår i de tillverkade verktygen, och jämföra dem med motsvarande flagor och spår som man hittar på arkeologiska fyndplatser, och på så sätt komma fram till vilka material som använts vid tillverkningen - älghorn till exempel. - Och kunskaperna om hur lätt eller svårt det måste varit att tillverka ett visst verktyg har också påverkat vår syn på hur de här stenålderssamhällena fungerade, säger Uppsala-arkeologen Jan Apel. - De här samhällena som vi studerar nu med flintdolkarna, säger han, där misstänker man ju att eftersom det här hantverket visar sig ta så lång tid att lära sig idag, så måste det här människorna ha haft någon sorts lärlingssystem, och det i sin tur innebär ju att hantverkarna måste ha blivit försörjda av andra - ett samhälle med arbetsfördelning allstå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".