Tåliga enzymer gör biobränsle av fibrer

Forskare på den tekniska högskolan Caltech i Pasadena i Kalifornien, har lyckats framställa 35 nya, konstgjorda enzymer för att bryta ned växtfibrer, så kallad cellulosa. Det är ett viktigt steg mot att kunna framställa billigare biobränslen.

Men det är inte bara i USA som man jobbar för att ta fram enzymer som bryter ner växtfibrer. Sverige ligger långt fram för att, med enzymernas hjälp, kunna utnyttja avfall från jord- och skogsbruk, framför allt för att framställa etanol och biogas.

Mats Sandgren, vid SLU i Uppsala, forskar om växtnedbrytande enzymer och har i samarbete med ett amerikanskt bioteknologiföretag framställt en rad tåliga enzymer de senaste åren.

–När det gäller enzymerna, där är det inte så mycket mer vi behöver forska fram, det behöver finputsas på det vi redan kan. Det som behöver utvecklas, det är teknikerna för att kunna använda de här enzymera, att kunna producera etanol i stor skala på fabriker och att kunna distribuera det. Där ligger den stora utmaningen, säger Mats Sandgren.

Hör mer om växtnedbrytande enzymer i Vetenskapsradions veckomagasin, 13.20 idag i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista