Framtidens DVD lagrar i fem dimensioner

En ny teknik för datalagring skulle kunna ge DVD-skivor som rymmer 1,6 terabyte, alltså cirka 350 gånger dagens DVD-skivor. Idag används enkelt uttryckt tre dimensioner när man lagrar information på en DVD; djup, bredd och längd. Men nu visar australiska forskare att det går att lägga till två dimensioner.

DVD-skivor läses ju optiskt, alltså med hjälp av ljus, och genom att lägga till två dimensioner, nämligen ljusets polarisation eller svängningsriktning, samt dess våglängd, alltså dess färg, som grund för datalagringen, så kan man öka informationstätheten betydligt på skivorna.

Den nya datalagringstekniken beskrivs i en artikel i tidskriften Nature. Det är med hjälp av en beläggning av små, små guldstavar i nanoskala som forskarna har lyckats få skivan att bära information som avtolkas beroende på ljusets svängningsriktning, allt byggt på hur guldstavarna ligger på ytan.

Gunnar Björk, professor i fotonik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, säger till Vetenskapsradion att tekniken är lovande men att de australiska forskarna bara visat upp en datalagringsyta på 0,1 gånger 0,1 millimeter präglad på det här sättet, och att det alltså är långt kvar till att lyckas täcka en hel skiva. Dessutom, säger han, är det faktorer inom industrivärlden som avgör vad som i slutändan blir standard för datalagring.

Men kanske kan dessa skivor finnas i användning om fem till tio år, menar Gunnar Björk. Den största utmaningen mot denna teknik ser han inom magnetisk datalagring med hjälp av så kallad spinntronik.

Referens:
Zijlstra, P. et al, (2009) Five-dimensional optical recording mediated by surface plasmons in gold nanorods, Nature, 459, 410-413
DOI:10.1038/nature08053

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista