Ogräset allt mer motståndskraftigt

Moderna jordbruksmetoder har drastiskt minskat antalet ogräs som finns på åkrarna, men det betyder inte att de blir lättare att bli av med - snarare tvärtom.

- Färre och färre arter av ogräs klarar av de tuffa förutsättningarna som finns på åkrarna. Idag är det betydligt mindre ogräs på fälten, men de som finns är väldigt motståndskraftiga, säger Håkan Fogelfors på Sveriges lantbruksuniversitet.

Svagare ogräs har slagits ut och man kan säga att det konventionella jordbruket på sätt och vis gynnat de besvärligaste ogräsen. En del ogräs har till och med blivit så tuffa att de tål besprutning av ogräsmedel.

I Sverige är dethär fortfarande inte nåt stort problem, men på kontinenten har man stora problem med motståndskraftiga eller resistenta ogräs, t ex gräset renkavle som trivs i höstsäd - och med ett varmare klimat väntas ökande problem också här.

I ett mildare klimat lockas fler svenska bönder att odla lönsam majs, som besprutas med kemikalier mot ogräs, istället för vall, som man inte besprutar, vilket Håkan Fogelfors tror kommer att leda till ökade problem med resistenta ogräs framöver. 

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista