Medelålders kvinnor mer stressade

Betydligt fler medelålders kvinnor känner sig stressade idag, jämfört med för 40 år sedan. Samtidigt har värden för blodtryck och blodfetter blivit allt bättre för just medelålders kvinnor. Det visar en avhandling från Sahlgrenska Akademin.

– Stressen har ökat hos medelålders kvinnor. Sedan har vi sett att livsstilsfaktorer som blodtryck och blodfetter har minskat, samtidigt som den fysiska aktiviteten har ökat, säger allmänläkaren Dominique Hange, som lägger fram sin avhandling på fredag.

I avhandlingen följdes en grupp på cirka 1500 kvinnor i Göteborg, i åldrarna 38 till 60. I slutet av sextiotalet, när studien inleddes, uppgav 36 procent av kvinnorna att de kände stress. Uppföljningar visade att de stressade kvinnorna hade fler hälsoproblem, bland annat magbesvär, astma, huvudvärk och återkommande infektioner. Kvinnorna som upplevde stress hade också högre dödlighet på sikt och löpte större risk att drabbas av bröstcancer.

En jämförande studie, gjord på 2004-2005 på kvinnor i samma åldrar som den tidigare gruppen, visade att andelen kvinnor som upplevde stress hade ökat från 36 till 75 procent, alltså en ungefärlig fördubbling. Det är osäkert varför andelen stressade har ökat, säger Dominique Hange.

– Kvinnor arbetar mer utanför hemmet, vilket i sig är en stressfaktor. Men även andra undersökningar har visat att kvinnors stress ökar när de kommer hem ifrån arbetet, medan mäns stress minskar. Så det är lite oklart vad det står för, säger hon.

Samtidigt som den upplevda stressen har ökat visar avhandlingen att blodtryck och blodfetter minskat sedan 60-talet. Enligt Dominique Hange kan de förbättrade värdena förklaras med att fler kvinnor idag är mer fysiskt aktiva på fritiden.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Referens:
Dominique Hange (2009). Psychosomatic aspects of women's health - results from the Prospective Population Study of Women in Gothenburg. University of Gothenburg, Sahlgrenska Academy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista