Snart nödvändigt flytta hotade arter

Uppvärmningen av jorden kan göra att vi mer och mer tvingas flytta på djur och växter från deras naturliga områden till platser där de överhuvudtaget inte funnits tidigare, för att hindra att de dör ut. Det skriver en forskargrupp i det senaste numret av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift.

Att flytta hotade arter är något som diskuteras bland forskare och naturvårdare, enligt Björn Cederberg, som arbetar på Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Ibland är det alldeles nödvändigt, den sista åtgärden, det är att flytta en art till ett nytt ställe för att den inte ska dö ut, säger Björn Cederberg.

Att flytta djur eller växter till helt nya boplatser är en drastisk och kontroversiell åtgärd, men ibland kan det bli nödvändigt, enligt Björn Cederberg. Ett exempel är om öar med extremt sällsynta arter ser ut att översvämmas på grund av det varmare klimatet.

Redan prövats
Den här typen av radikala förflyttningsåtgärder har i viss mån redan provats, till exempel i Sydostasien och på Nya Zeeland för att rädda vissa hotade ödlor, insekter och fåglar.

Forskarna som nu skriver om företeelsen i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS presenterar där förslag på hur riskerna med en djur- eller växtflytt skulle kunna värderas. Det är nämligen riskabelt att sätta in helt nya arter i ett område, vilket bland exemplet Australien med sina många oönskade införda djur har visat.

Inte i Sverige
De här mycket drastiska åtgärderna är inte aktuella för Sveriges del, säger Björn Cederberg på Artdatabanken. I Sverige flyttas i och för sig hotade djur och växter ibland för att öka spridningen, men då bara inom det naturliga utbredningsområdet.

– Och det viktigaste är ju att man angriper problemen vid roten, det vill säga stoppar växthusgaserna så fort som möjligt. Det är nog billigare än att flytta på hela ekosystem, eller arter, säger Björn Cederberg.

Lisen Forsberg
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista