Ny metod för sanering av gruvavfall

Hundratals ton tungmetaller läcker ut i miljön från gamla gruvupplag runt om i Sverige.
Värst är situationen i Bergslagen där 8000 gamla gruvor fortfarande står och läcker. Men genom en ny metod som forskare vid Örebro universitet tagit fram så kan ett genombrott för att förhindra utsläppen vara på gång.

När man bröt malm förr i tiden lämnade men resterna från brytningen direkt på marken oftast i närheten av gruvan. Men eftersom utvinningen av metallerna var ganska ineffektiv fram till 30-talet blev det en hel del metaller kvar i gruvresterna, som när det kommer i kontakt med syre oxiderar och löses upp. Med regnets hjälp sprids metallerna sen vidare till sjöar och vattendrag och orsakar skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

Största föroreningskällan av metaller
Gamla gruvrester, framförallt från sulfidmalmsgruvor, dit tillexempel bly, koppar och zink hör är därför den största föroreningskällan av metaller i Sverige, totalt sätt i landet kommer över 600 ton metaller ut i miljön varje år från gamla gruvor.

 

Ny metod kan bli banbrytande
Metoden som forskarna vid Örebro universitet jobbar med handlar förutom om att fånga upp metallerna med filter också om att förändra Ph-värdet i gruvhögarna för att förhindra läckaget. Bland annat blandar man olika typer av alkaliska askor med gruvavfallet som då gör det mer basiskt och hindrar utlakningen. Försöken i laboratorier har varit mycket lyckade men om det fungerar lika bra ute i fält vet man dock inte än, under ett års tid skall man nu pröva det utomhus i större skala, om det blir lyckosamt kan det här bli ett genombrott för saneringen av gruvavfall.

– Får vi det att fungera i större skala och det klarar att frysa under vintern tror jag verkligen på den här metoden, säger Lotta Sartz, doktorand i miljövetenskap vid Örebro universitet som jobbar med projektet.

Gruvsaneringsprojektet är ett samarbete mellan Örebro universitet, Bergskraft och Ljusnarsbergs kommun.

   

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista