Medicin kan försvåra inresa till USA

En vanlig medicin mot cancer kan ställa till problem när man ska resa till USA. En 62-årig man fastnade i tullen i fyra timmar eftersom medicinen som han tog hade gjort att hans fingeravtryck inte kunde läsas av. Det skriver en cancerläkare från Singapore i ett brev i tidskriften Annals of Oncology, som vill varna patienter som tar medicinen capecitabine inför resor till länder som USA där man tar fingeravtryck vid ankomsten.

Xeloda, med det verksamma ämnet capecitabine är ett vanligt läkemedel mot bland annat tjocktarmscancer i Sverige.

Enligt Bertil Jonsson, läkare på Läkemedelsverket i Uppsala, beror de här hudbiverkningarna på att nybildningen av celler minskar minskar när man dagligen tar cellgifter som Xeloda under lång tid.

–Hudbiverkningar är ganska vanliga för Xeloda och det man brukar tala om är hand- fotsyndrom. Det vill säga att man först får en obehagskänsla, en smärta, i händer och fötter, så följs det av en rodnad som sen kan gå vidare till att huden flagar.

Men nu visar det sig att det här även gör att fingeravtrycken kan försvinna, och nu går en läkare ut och varnar resenärer som äter Xeloda. Vad tycker du om den här varningen?

–För de som ska åka till USA, där ju det här är rutin, så är det nog klokt att titta på fingertopparna och se om man ser de typiska fårorna. Ser man fårorna på ett normalt sätt så borde det inte vara något problem, säger Bertil Jonsson på Läkemedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista