Nya stamcellsregler får forskarkritik

Amerikanska forskare fruktar nu att nya generösare regler kring stamcellsforskning inte ska komma att omfatta de stamcellslinjer som redan finns. Ett regelförslag som varit på remiss får stark kritik.

I USA väntar stamcellsforskare nu på att federala pengar ska kunna ges till deras forskning. Den nya presidenten har lovat att släppa på reglerna kring stamceller och de embryon de tas från.

På tisdagen gick remisstiden ut för det förslaget till nya regler.

Tusentals synpunkter har kommit in till National Institute of Health, skriver tidskriften Natures nyhetssajt. Många svar är från religiösa grupper som protesterar mot att celler från embryon som blivit över efter provrörsbefruktning ska kunna användas till forskning.

Men också forskare är bekymrade: Som reglerna ser ut i förslaget kräver de så detaljerat samtycke från dem som donerar embryon att nuvarande stamcellslinjer –med sitt upphov i tidigare donerade embryon –inte kan kvala in för federalt stöd.

Forskarna vill se ändringar i regelförslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista