Aggressiv växt avslöjar gåta

Forskare vid Colorado state university i USA har kommit på varför vissa inflyttade växtarter är så förödande för många av sina nya grannar. En östeuropeisk klintart visar att det kan handla om ett gift som utsöndras från blommans rötter.
Många växter har spridit sig över jorden via människans förflyttningar - antingen för att vi tagit de med oss med flit elller för att de som fön eller sporer åkt snålskjuts med till exempel fartyg. För hundra år sen kom Centaurea maculosa - en rosalila Klintart - till Nordamerika från Östeuropa på det här sättet. Klinten spred sig snabbt men visade sig också ha en negativ effekt på flera redan etablerade arter - som helt enkelt dog där klinten dragit fram. Det här är en effekt som botaniker världen över sett även hos andra växter och som man länge undrat över. Studier av Centaurea maculosas avslöjar nu att det blommans grannar dör av är ett gift som klinten sprider från sina rötter. Forskarna vid Colorado state university misstänker nu att det här kan vara förklaringen även för flera av de andra växterna man känner till, och nu hoppas man att upptäckten kan hjälpa botaniker och ekologer att förutspå om en nyinflyttad planta kommer bli en trevlig eller aggressiv granne. Centaurea maculosas växer inte i Sverige - än så länge.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".