Beslut om ESS kan komma ikväll

Ikväll kan Sverige komma ett steg närmare att få bygga forskningsanläggningen ESS, European Spallation Source. Samarbetsländernas forskningsministrar ska under kvällen förorda att ett land får bygga ESS, men oavsett beslutet kan det dröja innan anläggningen börjar byggas.

Ikväll möts forskningsministrar för de deltagande länderna för att förorda antingen Sverige, Spanien eller Ungern att få ESS placerat hos sig. Men Karl-Fredrik Berggren, professor i teoretisk fysik vid Linköpings universitet, som tidigare lett Sveriges ansträngningar att få hit ESS, tror att ett beslut kan dröja oavsett vad ministrarna kommer fram till.

– Det finns intressen för att skjuta på den här processen. Jag tror att det gäller Ungern och Spanien, därför att de inte är klara med sina egna förberedelser. Jag tror inte heller att de känner sig starka nog mot Sverige, säger Karl-Fredrik Berggren.

13 miljarder
ESS väntas kosta sammanlagt 13 miljarder kronor. Sverige har tillsammans med Danmark, Norge och de baltiska länderna lovat att stå för hälften av investeringskostnaderna om anläggningen placeras i Lund. Vinsten för det utvalda landet blir nya arbetstillfällen, nya möjligheter för svenska forskare, och en hel del nationell prestige.

ESS är en så kallad neutronspallationsanläggning, där man kommer att skjuta neutroner mot material, så att man kan studera dem med större detaljnivå än idag. Framför allt blir anläggningen viktig för materialforskningen, säger Karl-Fredrik Berggren, där det blir möjligt att studera material på atomnivå. Men man kommer också till att kunna studera insidan på föremål på nya sätt.

Lysa igenom material
– Man kan lysa igen om en bilmotor som är igång och se hur det funkar inuti. Man kan också lysa igenom arkeologiska material. Och det fina är att man förstör dem inte, säger han.

Men även om forskningsministrarna ikvall förordar ett land för att få bygga ESS, så innebär inte det att processen är avslutad, säger Karl-Erik Bergren.

– Nej. Det blir väl en styrka inför de förhandlingar som ska inledas efteråt, när varje land skall ha ett bilateralt avtal med Sverige som värdland.

Så även om ministrarna förordar ett land så är inte sista ordet sagt?

– Nej absolut inte, det är början på en lång, lång resa, säger Karl-Fredrik Berggren.

Reporter Jon Torkelsson
Jon.Torkesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista