Kraftig ökning av barndiabetes i Europa

En kraftigt ökande trend för diabetes bland barn i Europa har skett de senaste 15 åren. Från 94 000 barn med diabetes typ 1 till 160 000 barn. Nu är det inte som tidigare bara många barn i Skandinavien som drabbas, utan också barn i länderna i Öst- och Centraleuropa. Det visar en stor studie av diabetesregister i 17 europeiska länder.

Professor Gisela Dahlquist vid Umeå universitetssjukhus, är en av de som hanterar den stora europeiska databasen. Hon förklarar förändringen i länder som Polen, Slovenien, Slovakien, Rumänien och Tjeckien med att välståndet har närmat sig det skandinaviska.

– När de här tidigare fattigare länderna har antagit ett levnadsmönster som liknar det som vi har haft längre, så tror vi att det är en förklaring till att de här länderna verkar få en snabbare ökning av incidensen, särskilt bland de yngsta barnen.

Vad beror det på att särskilt yngre barn drabbas?

– Vi har en hypotes. Den har sjukdomen som beror på att celler som redan är autoimmunt skadade, när de blir utsatta för en överbelastning, då insjuknar barnen tidigare och tidigare. Skulle vi kunna stoppa övergödningen av barn, och den ökande överviktstendensen, och snabbare tillväxt som vi har redan från fosterlivet, då skulle vi kanske kunna stoppa trenden.

Men det finns också andra teorier om vad ökningarna kan bero på?

– Det finns många andra teorier. Den här förklarar inte all diabetes. Vi talar bara om det som kan förklara trenden. Diabetes är en komplex sjukdom, som beror av genetiska faktorer, immunologiska faktorer, och andra faktorer, som virus. Men alla de faktorerna har betydelse för att starta upp processen. Men de kan inte, särskilt inte genetiska, förklara förändringen över tid som sker så här snabbt. Det måste vara något annat, som överbelastningen.

Referens:
Christopher C Patterson, Gisela G Dahlquist, Eva Gyürüs, "Incidence trends for childhood type 1 diabetes in Europe during 1989-2003 and predicted new cases 2005-20: a multicentre prospective registration study", The Lancet, 28 May, 2009, DOI:10.1016/S0140-6736(09)60568-7.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista