ESS kommer att byggas i Lund

Nu står det i praktiken klart att den stora europeiska neutronspallationsanläggningen ESS kommer att placeras i Lund. Det menar högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Vid ett möte i Bryssel i går kväll deklarerade flera stora länder, däribland Tyskland och Frankrike, att de nu stöttar den svenska kandidaturen framför spanska Bilbao och ungerska Debrecen. Enligt Lars Leijonborg kan det här vara bland det största som hänt svensk forskning.

–Det här är ju den största forskningsanläggningen som har byggts i Sverige och en av de största i Europa, så det blir ett enormt lyft. Vi sätter, så att säga, Sverige på forskningens världskarta på ett sätt som knappast något annat har gjort, ja möjligen Nobelpriset. Fem tusen forskare per år beräknas besöka den här anläggningen, säger Lars Leijonborg.

ESS eller European spallation source, är en cirka 800 meter lång protonaccelerator som skjuter in protoner i tungmetall. På så sätt frigörs neutroner som sen kan användas för att studera olika material på atomnivå utan att påverka eller förstöra det undersökta materialet.

Neutronerna kan avslöja var, atomerna i ett material befinner sig och hur de rör sig. Tekniken som kallas spallation kan användas inom materialforskning i en mängd olika fält och ESS är tänkt att när den står klar runt 2019, kunna användas för både grundforskning och tillämpad forskning.

Anläggningen beräknas kosta cirka 13 miljarder kronor att bygga och kommer att placeras i nordöstra utkanten av Lund. Att anläggningen kommer till Lund är alltså enligt Lars Leijonborg i praktiken klart, men han vågar trots det inte ge några hundraprocentiga garantier.

–Utgången av den här kvällen kunde knappast ha blivit bättre för att en rad länder, också två av de största, Tyskland och Frankrike, gav ett tydligt och kraftfullt stöd till Sverige. Det känns som om vi har fått ett mycket starkt stöd, säger Lars Leijonborg.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista