Barn som vittnat våld kan bli våldsamma

Den som i barndomen har sett föräldrar slåss löper betydligt större risk än andra att bli deprimerad eller alkoholiserad som vuxen, det visar en stor fransk enkätstudie. Men det tydligaste och mest intressanta resultatet var, att för den som sett våld mellan föräldrar, ökar risken att själv bli våldsam som vuxen.

–Framför allt så har de väldigt stora överrisker att själva bli våldsamma, mot sin partner till exempel tre gånger högre risk och att de skulle misshandla sina barn är nästan fem gånger högre risk än en person som inte har bevittnat våld som barn. Och då har forskarna justerat för sociala och ekonomiska faktorer och de har också justerat för om de själva har blivit utsatta för våld som barn, säger professor Staffan Jansson.

Staffan Jonsson är barnläkare och har varit ansvarig för nationella svenska studier om barnmisshandel.

–I Sverige finns i princip samma samband men de har inte visat sig lika starka, och här är det också betydligt färre som bevittnar våld mellan föräldrarna, säger Staffan Jansson.

I den franska studien var det runt 20 procent av de tillfrågade som hade gjort det, mot mellan 6 och 8 procent i svenska studier.

Referens:
C Roustit, C et al. Exposure to interparental violence and psychosocial maladjustment in the adult life course: advocacy for early prevention, J Epidemiol Community Health 2009;0:1-6. doi:10.1136/jech.2008.077750

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista