Läkemedel hjälper reumatiker tillbaka

De senaste åren har allt fler reumatiker fått behandling med så kallade TNF-hämmare som är en typ av biologiska läkemedel. Nu visar en ny studie att många som får den här behandlingen också återfår arbetsförmåga.

Artikeln publicerades 2009.

Många med reumatism tvingas sluta jobba i förtid. Men en stor del av dem som får behandling med så kallade biologiska läkemedel går istället upp i arbetstid efter påbörjad behandling. Det visar en pilotstudie från Karolinska universitetssjukhuset som bygger på data från 600 patienter med ledgångsreumatism.

– Hade jag inte fått den här chansen är jag säker på att jag inte hade kunnat jobba fram till jag blir pensionär. Jag tycker att jag har fått tillbaka livet - kan man säga så? Ja, det är nog livet jag har fått tillbaka, säger 63-årige Ulf Eriksson i Stockholm.

Första året med läkemedlen ökar snittpatienten sin veckoarbetstid med fyra timmar. Sedan håller de sig på den nivån, eller lite högre, under åren som följer. Fyra timmar i veckan låter kanske inte så mycket, men det är mycket om man tittar på gruppnivå, säger doktoranden Jenny Augustsson.

– En ökning med fyra timmar per vecka innebär att det för många patienter varit att de gått från noll till tio timmar eller kanske tjugo timmar. För några andra blev det kanske bara en timme eller ingenting alls. Men för det stora flertalet blev det en ökning, säger Ulf Eriksson.

Läkemedlet som patienterna fått består av små proteiner som binder fast och stoppar de signalsubstanser som orsakar inflammationen i lederna. Men medicinen är dyr - 140 000 kronor i snitt per patient och år.

Den ska ges oavsett om man är ung eller redan gått i pension, men det finns en poäng i att visa på den ökade arbetsförmågan eftersom den innebär intäkter för samhället, säger Jenny Augustsson.

– Och det är viktigt att visa på när man ska väga samman olika budgetar och bestämma hur resurser ska fördelas, säger Jenny Augustsson, som jobbat med studien vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista