Färre flyttfåglar när klimatet blir varmare

Klimatförändringarna påverkar flyttfåglarnas antal eftersom de har så noggranna flyttningsbeteenden. De hänger inte med när våren kommer tidigare och tidigare. Det visar resultat från det tvååriga projektet att studera flyttfåglar i Abisko.

– Populationen minskar radikalt, och vi ser hur klimatförändringarna påverkar de här fåglarna så att de, även om de försöker att öka sina flyttningshastigheter, så klarar de inte av att hinna ikapp de förändringar som klimatet genomgår, säger Håkan Karlsson doktorand vid avdelningen för zoologisk ekologi vid Lunds universitet.

I projektet har flyttfåglarnas flyghastigheter, flygriktningar och flyghöjder mätts upp med målsökande radar, för att förstå vad som påverkar fåglarna.

När klimatet förändras och vårvärmen kommer tidigare så hinner inte fåglarna anpassa sig.

– Därför så riskerar de att missa sina, till exempel, insektstoppar där de matchar ungarnas födelse till hur insekterna under säsongen ökar i antal. Och nu hinner de inte med det här, på grund av att klimatförändringarna går snabbare än vad de klarar av, säger Håkan Karlsson.

En annan upptäckt är att fåglarna nästan alltid flyger nattetid oavsett om det är ljust eller inte, detta jämfört med resultaten från Sydsverige. Orsakerna till nattflygningarna är flera, de undviker rovfåglar, det stannar för att äta under dagen och de undviker att bli överhettade.

En stor skillnad i jämförelsen mellan forskningen i Sydsverige och Abisko är att fåglarna flyger i en gemensam flygriktning i Lund men mer låter sig drivas med vinden i norr nära målet för häckningen.

En liten fågel färdas kanske 700 mil från Afrika eller Asien under sin flyttning. Under två somrar har forskare följt de små fåglarna som lövsångare och stenskvätta med flera, med målföljande radar, en förutsättning för att följa fåglarna på hög höjd.

Maritha Mossberg
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista