Musselodlingar renar Östersjön

Just nu placerar forskare från Sven Lovén centrum för marina vetenskaper ut tre stora musselodlingar i Östersjön för att minska övergödningen. Två musselodlingar sätts ut i Kalmarsund och en i Hållsfjärden vid Trosa som ett komplement till kommunernas reningsverk.


Nils Kautsky, professor vid Stockholms universitet, är mycket positiv till de levande reningsverken.

– Nu sträcker jag mig riktigt långt ned. Här fick jag en, säger professor Nils Kautsky.

Nils Kautsky plockar upp 2 centimeter små bruna musslor ur tångruskorna i båthuset på Askös forskningsstation. De ser inte alls ut som de blåmusslor man köper i butik, knappt värt besväret att öppna och äta, men de är lika effektiva på att ta upp kväve och fosfor som västkustmusslorna.

Blåmusslan är Östersjöns vanligaste djur och bara längs svenska kusten renar de en tredjedel av allt vatten gratis årligen till ett värde av 100 miljoner kronor enligt Kautskys beräkningar.

Fodermjöl åt kycklingar
Men nu vill forskarna alltså med hjälp av odlade musslor få tillbaka läckande kväve och fosforgödsel upp på land igen för att stoppa övergödningen. Därför utökas de små provodlingar som hittills funnits på Åland och i Kalmarsund med hektarstora anläggningar bland annat innanför Askö.

Flera parallella 200 meters nät som bärs upp av flytande plaströr ger stöd för blåmussellarverna att växa på. Om två år kommer musslorna skördas. Skörden förväntas bli 400 ton. Blåmusslorna ska sedan bli musselmjöl och användas som foder åt ekologiska kycklingar.

Dyrare än på Västkusten
Musselrening har prövats i Lysekil på Västkusten sen 7 år. Kostnaden är hälften mot att bygga ut det kommunala reningsverket ytterligare där. I Östersjön växer musslorna sämre, men Odd Lindahl som är docent i marinekologi vid Sven Lovén centrum för marina vetenskaper, och som leder projektet, tror ändå att de kan bli konkurrenskraftiga mot reningsverk.

– Ska man i Östersjön verkligen komma tillrätta med övergödningens negativa effekter så måste man ta till alla möjliga metoder, inte bara de billigaste enklaste. Då kommer musselodling på ett ganska tidigt stadium och är konkurrenskraftigt, säger Odd Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista