Skratt visar vårt släktskap med apor

När schimpanser, orangutanger och gorillor leker och kittlar varandra så skrattar de ofta, även om det är ett skrattljud som skiljer sig mycket från människors. Men i en ny studie har brittiska forskare visat att skrattet vid lek hos både människor och apor sannolikt har samma ursprung och fyller samma funktion.

Forskare vid University of Portsmouth analyserade ljud som unga apor och människor gav ifrån sig när de kittlades. De analyserade sedan ljuden, som skiljer sig från art till art. Utifrån den här analysen kartlade de hur lika ljuden var. Resultatet blev ett träd som visade sig stämma med det vi redan vet utifrån genetiska analyser om vårt släktskap med övriga apor.

Schimpanser, som är den art som ligger närmast människan på evolutionens träd, hade också det skratt som låg närmast människans. Gorillors skratt låg längre ifrån, och mest olikt var orangutangernas skratt.

Analysen visar enligt forskarna därmed att människors och apors skratt är närbesläktade, och är ett uttryck för samma känslor. Skratt utvecklades enligt forskarna troligtvis under de senaste 10 till 16 miljoner åren av apors evolution.

Men det finns flera skillnader mellan människors och exempelvis schimpansers sätt att skratta. Vi skrattar på utandningen, medan schimpanser skrattar både på in och utandning. Vi använder också våra stämband när vi skrattar. Enligt forskarna uppstod dessa skillnader gradvis efter att våra förfäder skiljde oss från schimpansernas förfäder, för mellan fyra och sex miljoner år sedan.

Referens:

Zimmermann et al. Reconstructing the Evolution of Laughter in Great Apes and Humans. Current Biology 19, 1-6, July 14, 2009. DOI 10.1016/j.cub.2009.05.028

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista